טיפול משפחתי
טיפול משפחתי זהו טיפול שמתייחס אל המשפחה כאל מערכת אחת, (הכוללת את כל הפרטים שבה) המשפחה היא ה"קליינט" וההתייחסות אל הפרטים שבה היא כל העת בראייה משפחתית. הראיה המערכתית רואה בדינמיקה המשפחתית גורם מכריע לפתרון הקושי הקיים. העבודה בחדר עם המשפחה מתמקדת בתפקיד של כל אחד בתוך המשפחה ובזיהוי הקשרים הבעייתים הגורמים מצוקה. מי המרצה? מי "מייצר בעיות"? האם התפקידים קבועים או משתנים? המשפחה היא מערכת עוצמתית המשפיעה על הפרטים בתוכה לטוב ולרע. הטיפול המשפחתי מחזק את המערכת, מאזן אותה, משפר את התקשורת ואת החיבורים בה ובכך משפר את איכות החיים ומחזק את כל הפרטים שבתוכה .
המערכת אינה שוקטת לרגע, היא משפיעה ומושפעת ולכן מתרחשים בה כל הזמן תהליכים פעילים.
מטרת הטיפול המשפחתי היא לענות על הצרכים המשתנים של המערכת המשפחתית. הטיפול המשפחתי מתחשב בצרכים השונים והמשתנים של היחיד והמשפחה בתוך מעגל החיים. הטיפול המשפחתי לוקח בחשבון את התרבות המשפחתית, הדפוסים הבינדוריים והשפעתם על היחיד והמשפחה. במסגרת הטיפול המשפחתי , נפגשים יחד כל בני המשפחה, חלקם או פרטים , עפ"י ההבנה והצרכים של בני המשפחה והמטפל/ת.


למה צריך טיפול משפחתי?
למעשה, לכל מצב משברי שמצריך התגייסות משפחתית טיפול משפחתי יהווה מענה הולם, שכן עצם ההתגייסות המשפחתית המאורגנת והמדוברת תביא לחלוקת הנטל , להפחתת לחצים, ליצירת ערוצי תקשורת פתוחה ויעילה ולפתרון בעיות יעיל. טיפול משפחתי הוא מסגרת שמאפשרת העלאת קשיים במרחב טיפולי שנח ובטוח לכל חברי המשפחה. טיפול משפחתי מאפשר גם הצטרפות של בני המשפחה המורחבת, במידת הצורך והיעילות. לעיתים, למשפחה המורחבת יש כוח רב , בהתייחס למשפחה הגרעינית. באמצעות הטיפול המשפחתי ניתן לווסת וליעל את השימוש בכוח המשפחתי שמגיע מהמשפחה המורחבת או מרשתות תמיכה אחרות, המוסכמות על כל חברי המשפחה.
טיפול משפחתי להורים וילדיהם המבוגרים
גם בחיינו הבוגרים, אנחנו מושפעים ומשפיעים מתוך חווית הקשר המשפחתי הראשון והמשמעותי הזה.
הורים שהפכו לסבים וסבתות חייבים בהסתגלות למצב חדש . מהעמדה המרכזית שלהם כהורים, הם עוברים לעמדה חדשה שבה הם לומדים תפקיד חדש מול הנכדים וגם תפקיד חדש אל מול ילדם שהפך להורה.
תקופה חדשה זו, מאתגרת שוב את הקשר הבסיסי והראשוני שבין הורים לילדים. העת הזו מביאה עימה את ההכרח למסד מחדש גבולות וחוקים של שותפות, עזרה פיזית ו/או עזרה כלכלית וקשרי משפחה.
תאום ציפיות בין ההורים הותיקים להורים החדשים הוא הכרחי למניעת אכזבות, רגשות שליליים ומריבות.
במידה ואין הסטוריה משותפת של תקשורת פתוחה שמאפשרת לכל צד להביע את עמדתו, יצירה של משא ומתן הופכת למשימה מורכבת יותר. מערכת היחסים הזו, טומנת בחובה פוטנציאל חיובי ,ולמרבה הצער גם פוטנציאל שלילי. במידה, והיחסים בין ההורים לילדם מושתתים על מצע של קושי הדדי , העת החדשה תציף את הקשיים האלו ביתר שאת בתצורות חדשות. תצורות חדשות אלו עלולות לבוא לידי ביטוי באופן חמור באיסור על מפגש בין הנכדים לסבים, או בדרשנות ותובענות כלפי הסבים. מן הצד השני קשיים אלו עלולים להתבטא בהפניית כתף קרה לבקשת עזרה ובהתעלמות ממצוקתם של בני דור הביניים.
באמצעות טיפול משפחתי , ניתן לטפל בפצעי העבר ,ולשקם את מערכת היחסים שבין ההורים לילדם. קורה והקושי מתמקד בקשר עם אחד ההורים. גם במצב זה הטיפול המשפחתי והראייה המערכתית מסייעים בהתרת הסבך הרגשי .מטפל/ת משפחתי מנגיש כלים ומיומנויות רגשיות לבניה מחודשת ועדכנית של מערכת יחסים בריאה ומתגמלת לכל הנוגעים בדבר.