טיפול זוגי


זוגות מגיעים לרוב לטיפול כאשר הם מרגישים שצרכים בסיסיים שלהם לא מסופקים, הם מתוסכלים וחשים שנוצרו קונפליקטים קשים סביב זה. כל אחד מהם פיתח דפוסי התנהגות כדי לגונן על עצמם מפגיעות חוזרות ונשנות זה בזה. במילים אחרות, אפשר לומר שבני זוג במשבר! הם מגיבים זה לזה בצורה לא אמפתית, ומתרחשים ביניהם כשלים אמפתיים רבים. אחת המטרות המרכזיות של הטיפול הזוגי היא, לפיכך, להגביר את האמפתיה ההדדית כך שבני הזוג יוכלו להבין זה את זה ולהעמיד את עצמם לרשות בן הזוג בהתאם לצורך, בעיקר ברגעי מצוקה ומשבר. כמטפלת אני עוזרת לבני הזוג להקשיב ולהגיב לצרכים של העצמי הפגוע של השני. 

מטרה נוספת בטיפול היא לעזור לבני הזוג להיות מודעים לכך שהתוכן והדינמיקה של המריבות ביניהם מבוססים על התנהגויות שפותחו כדי להגן על עצמם מפני פגיעה שמתרחשת כאשר צרכים של בן זוג זה או אחר נדחו או נתפסו כלא לגיטימיים. 



סיבות נפוצות לטיפול זוגי

  • תקשורת לקויה.
  • מאבקי כוח ושליטה.
  • ציפיות לא מציאותיות.
  • תחושת ריחוק והיעדר אינטימיות.
  • תחושת "תקיעות", שחיקה ושעמום זה מזה.
  • חלוקת תפקידים נוקשה או בלתי מספקת.
  • פערים בתפיסות עולם ערכיות.
  • עימותים עם משפחות המוצא.
  • מיעוט ביטויי חיבה.
  • משבר אמון.
  • קנאה
  • ייעוץ וליווי בעת פרידה וגירושין
  • ייעוץ והכנה לקראת זוגיות חדשה

אחרי משברים, בטיפול זוגי יש לשני בני הזוג הזדמנות להכרות מחודשת את בני זוגם ואת עצמם. זו הזדמנות ליצור ערוצי תקשורת חדשים ויעילים, לחדש את האהבה מתוך קבלה של השינויים שחלו אצל שני בי הזוג. קבלה של השוני בסדרי העדיפויות , מתוך התאמה לשינויים ההתפתחותיים הנוצרים במעבר בין השלבים השונים של מעגל החיים. 

 

תקוות וציפיות מותאמות בזוגיות שניה

אחרי פרידה ופירוק הזוגיות והמשפחה, עולים לרוב רגשות של כישלון, החמצה, עצב ולעיתים גם הקלה גדולה. כשזוג מקבל החלטה כזו, היא לרוב אחרי התלבטויות ושיקול דעת, מתוך תחושה שאין דרך אחרת. בהחלטה זו יש מעגלים שונים הנפגעים ממנה: ילדים, משפחה מורחבת וגם חברים. ולאחר תקופת הסתגלות ולעיתים גם אבל, מגיע הרגע בו מחליטים לבנות זוגיות חדשה. גם החלטה זו משפיעה על הסובבים ועל בני הזוג עצמם. הם מגיעים לקשר החדש עם ציפיות ותקוות חדשות, עם רצון לתקן כל מה שלא עבד בקשר הקודם.

 

כדי שהזוגיות החדשה תצליח, צריך לקחת בחשבון גורמים רבים אשר יכולים לגרום לבילבול ואף לתחושות מנוגדות. תחושות אושר והתאהבות יחד עם תגובות סותרות מצד הסובבים, קשיים כלכליים חדשים ועוד. כדי לבנות את הזוגיות החדשה בשיקול דעת ובהצלחה, מומלץ להתייעץ ולפנות לטיפול וליווי זוגי או משפחתי, כדי לנווט נכון את התהליך. תהליך משפחתי שכזה, בניהול והכוונה נכונים יכול להיות תרומה גדולה לכל השותפים. יש כאן הזדמנות ללמידה של תקשורת פתוחה, של סובלנות, יצירתיות ופתיחות רגשית

מטרות הטיפול הזוגי

חשוב לי ליצור בחדר מקום בטוח עבור שני בני הזוג, כלומר ליצור אמפתיה לשני בני הזוג באותה המידה . כל זאת על מנת להביא לשינוי בצורת התקשורת בין בני הזוג ולבנות דינמיקה חדשה ביחסים. במושגים מתוך פסיכולוגיית העצמי, לעזור לבני הזוג להוות זולתעצמי אחד לשני.

מטרה נוספת בטיפול הזוגי היא לעזור לכל אחד מבני הזוג לזהות ולטפל בפגיעות שלו בדומה לטיפול הפרטני. כל זאת על ידי בניית אמון בקשר הזוגי ובטיפול כך שיעניק מרחב בטוח שבו יוכלו להרגיש רגשות חזקים במצב יחסית בטוח. כל אחד לומד לעמוד ברגשות כואבים שעולים במהלך החוויה הבין-אישית, וכל אחד מפתח את היכולת לשמש זמנית כזולתעצמי עבור השני במצבי מתח. מתוך אוירה של ההכלה והבנה מתחילה העבודה המתקנת, והזוג מסוגל לגדול ולהבריא בתוך הזוגיות והקשר שלהם. 

 

הזוגיות עשוייה אם כן להוות מרחב טבעי למימוש פוטנציאל של התפתחות נפשית ורוחנית עבור כל אחד מבני הזוג, מימוש העובר דרך ההזדמנות לקבל מבן הזוג ניראות, מיוחדות, רוגע, השתייכות וביטחון. אך גם ,ואולי בעיקר , דרך ההזדמנות להתייצב למענו כזולתעצמי, מתוך התכוונות לתת לשני תחושת הבנה, התפעלות, נוכחות שקטה שנותנת כיוון, השתתפות בכאב או במצוקה של השני.

חוויה זוגית- אחדותית זו, אינה שמורה רק לרגעי התאהבות נדירים וחולפים, אלא מצוייה בשפע כפוטנציאל בלתי נדלה , וביכולתם של בני הזוג להשיגה.

Share by: